Handel internetowy zyskuje coraz większą popularność. Kupujemy w sieci nie tylko ubrania oraz kosmetyki, ale również żywność. Nic więc dziwnego, że wiele z nas myśli o otwarciu sklepu spożywczego online. Dotyczy to osób, które już prowadzą sklep stacjonarny oraz takich, które dopiero chcą rozpocząć swoją przygodę z handlem. Jak otworzyć sklep online spożywczy?

Koncepcja biznesowa

Bez względu na to, czy chcemy prowadzić mały, lokalny biznes, czy też wielki hotel, musimy dobrze przemyśleć koncepcję biznesową. Inaczej nazywamy ją po prostu biznesplanem. W kontekście sklepu spożywczego internetowego musimy przede wszystkim określić, jakie towary chcemy proponować swoim klientom. Najczęściej stawiamy na produkty suche, z długą datą ważności. Jeśli chcemy dostarcza towar klientom z całej Polski lub przynajmniej województwa, to będzie to bardzo dobry wybór. Niestety, nabiał w sklepie online nie cieszy się dużą popularnością. Nabiał ze sklepu internetowego musimy przecież odpowiednio przetransportować do klienta. Tymczasem większość klientów boi się, że towar będzie transportowany w nieodpowiednich warunkach. To zaś spowoduje, że nie będzie nadawał się on do spożycia. Musimy także przemyśleć, do jakiego klienta kierujemy swoją ofertę. Możemy bowiem sprzedawać produkty klientom detalicznym oraz firmom. Artykuły spożywcze do firmy bardzo chętnie kupujemy właśnie w internecie. Produkty spożywcze do firmy powinniśmy sprzedawać w wielopakach. Firmy najchętniej zamawiają większą ilość produktów, aby zrobić sobie małe zapasy i zapłacić tym samym mniej za dostawę. Możemy również postawić na sprzedaż wyłącznie jednego rodzaju artykułu, na przykład słodyczy. Niemniej jednak nie jest to dobra koncepcja. Dziś klienci szukają miejsca, w którym kupią zarówno słodkości, jak i produkty suche czy pieczywo.

Zakładamy działalność gospodarczą

Po sporządzeniu biznesplanu przychodzi czas na założenie działalności gospodarczej. Musimy przede wszystkim zastanowić się, czy chcemy prowadzić ją w formie jednoosobowej działalności gospodarczej, czy też spółki. Najczęściej decydujemy się właśnie na pierwszą formę prawną. W związku z tym musimy wypełnić formularz w CEiDG. Nie zajmuje to zbyt wiele czasu, a co więcej jest bardzo proste i intuicyjne. Po założeniu działalności gospodarczej stajemy się przedsiębiorcami. Musimy więc dokonać odpowiedniego zgłoszenia do ZUS. Może to za nas zrobić księgowa, lecz wtedy musimy wybrać dobre biuro rachunkowe do współpracy. Dodatkowo wybieramy jeszcze formę opodatkowania. W dokonaniu trafnego wyboru również może pomóc dobra, doświadczona księgowa. Pamiętajmy, że wybrana forma obowiązuje nas przynajmniej do końca roku podatkowego. Jako sklep spożywczy musimy jeszcze dokonać zgłoszenia do sanepidu. Będzie on przede wszystkim sprawdzał, czy produkty przechowujemy we właściwych warunkach.

Witryna sklepu

Zakładając sklep spożywczy online nie musimy poszukiwać odpowiedniego dla niego lokalu. Niemniej jednak musimy znaleźć dobrą witrynę, przez którą będziemy prowadzić nasz sklep. Jego założenie możemy zlecić profesjonalnemu informatykowi. Jest to najlepsze rozwiązanie – mamy wtedy pewność, że wszystko będzie działać tak, jak powinno. Oczywiście uczestniczymy przy tym aktywnie w projektowaniu strony sklepu. Dodajemy swoje uwagi, wprowadzamy w życie pomysły. Jest to bardzo ważne, bowiem chodzi o to, aby sklep spełniał przede wszystkim wymagania klientów. Jego witryna internetowa musi być więc intuicyjna i działać sprawnie. Czy posiadanie sklepu internetowego zwalnia nas z obowiązku zagospodarowania pewnej przestrzeni dla własnej działalności? Otóż nie do końca. Ostatecznie musimy gdzieś przecież magazynować produkty. Niektórzy decydują się na współpracę z hurtownią, która wysyła zamówiony towar w 24 godziny. Następnie my jesteśmy w stanie szybko przetransportować go do klienta. Niemniej jednak jest to bardzo ryzykowna koncepcja. Towar może nie dojść do nas w umówionym czasie. Wtedy to my, a nie hurtownia, jesteśmy odpowiedzialni za opóźnienia w dostawie. Tymczasem nasz magazyn musi spełniać przede wszystkim wymogi sanepidu. Może on znajdować się w naszym domu lub garażu, jednak w dalszym ciągu musi on spełniać pewne ogólne normy.

Współpraca z dostawcą

Zanim otworzymy sklep spożywczy online, musimy jeszcze nawiązać współpracę z dostawcami. Możemy oczywiście dostarczać klientom zamówienia we własnym zakresie, jednak wtedy potrzebujemy mieć w firmie odpowiednie auto. Co więcej, takie rozwiązanie funkcjonuje tylko, jeśli oferujemy dostawy na terenie danego miasta bądź kilku, blisko położonych miast. W innym przypadku musimy nawiązać współpracę z firmą kurierską bądź z zawodowymi kierowcami. Niektóre sklepy spożywcze online oferują również możliwość odbioru zakupionych produktów bezpośrednio w magazynie. Jest to bardzo dobra oferta dla osób, które mieszkają w pobliżu i nie chcą ponosić kosztów przesyłki. Ostatecznie sklep internetowy możemy prowadzić z dowolnego miejsca, także z naszego magazynu. Musimy jednak wyznaczyć dla klientów godziny odbioru zamówień.