catering dla firmDlaczego obiady dla pracowników są takie ważne?
Podczas długiego dnia w pracy czasami ciężko jest znaleźć czas na posiłek. Obowiązki gonią, czas ucieka, a liczba zadań stale rośnie. Jednak po kilku godzinach na wysokich obrotach wypadałoby coś zjeść, bo zaczyna brakować energii, wydajność spada i ogarnia nas zmęczenie i rozkojarzenie. Odpowiednie odżywianie się jest bardzo ważne ze względu na troskę o dobro
pracownika, nie należy więc go pomijać w planowaniu organizacji czasu pracy. Jest to jednak nierzadko kłopotliwe gdy każdy je kiedy znajdzie czas, a czasami trudno jest znaleźć ten czas. Pracownicy chodzą więc głodni, poddenerwowani, a jakoś wykonywanej przez nich pracy spada. Dobrym pomysłem byłoby więc ustalenie wspólnego czasu, przerwy na posiłek, podczas
której wszyscy mogliby oderwać się od pracy, zjeść, zregenerować chwilę siły a potem z nową energią powrócić do wykonywania obowiązków. Jak to jednak zorganizować, żeby nie dostarczyć sobie zbyt wielu dodatkowych obowiązków? Z pomocą przychodzi catering dla firm.
Organizacja obiadów z cateringiem dla firm
Catering dla firm oferuje przygotowanie oraz dostarczenie posiłków dla pracowników prosto do miejsca pracy. Wystarczy więc
zorganizować jakąś przestrzeń, w której pracownicy mogliby się zebrać i wygodnie zjeść, na przykład stołówkę. Firma cateringowa przywiezie potrawy zapakowane osobno dla każdego pracownika w oddzielne pudełko, nie trzeba więc martwić się takimi kwestiami organizacyjnymi jak zapewnienie naczyń ani ich zmywanie. Jeżeli w twojej firmie pracuje dużo osób, można zorganizować kilka rund obiadowych, podczas których kolejne grupy pracowników będą schodziły do stołówki, aby zjeść. Firmy cateringowe dbają o to, żeby dostarczane przez nich posiłki były świeże, ciepłe oraz pełnowartościowe. Nie trzeba więc martwić się dodatkowymi kwestiami takimi jak podgrzewanie obiadów w mikrofalówkach, gdyż wszystko jest zapewnione przez catering dla firm. Pozostaje pytanie o to, czy pracownicy będą chcieli skorzystać z takiej usługi.
Szeroki wybór obiadów w cateringu dla firm
Catering dla firm posiada szeroką ofertę posiłków. Nie musimy się martwić, że każdego dnia nasi pracownicy będą dostawali tak samo przyrządzonego kotleta i po kilku dniach nie będą już mogli patrzeć na swoje jedzenie. Przede wszystkim firmy cateringowe oferują dużą różnorodność posiłków. Istnieje nawet możliwość wyboru specjalnego menu w zależności od preferencji dietetycznych. Są więc specjalne oferty dla wegetarian i wegan, a także dla osób przebywających na diecie, na przykład odchudzającej. Catering dla firm dba również o osoby, które z powodu różnych chorób muszą być na specjalnej diecie zdrowotnej, która wyklucza pewne składniki, na przykład diecie bezglutenowej czy bez laktozy. Wiele firm cateringowych umożliwia także wybór posiłku na dany dzień spośród kilku dostępnych w ofercie. Każdy pracownik może indywidualnie wybrać na jaki posiłek będzie miał większą ochotę danego dnia. Nie należy więc się martwić o monotonność kuchni przy cateringu dla firm. Często różnorodność tych posiłków jest nawet większa niż różnorodność posiłków, które sami przygotowujemy w domu.
Możliwość korzystania z cateringu dla firm
Na obecnym rynku pracy ci pracodawcy, którzy oferują możliwość korzystania z obiadów zapewnionych przez catering dla firm są postrzegani jako bardziej przyjaźni dla pracownika oraz bardziej nowocześni. Naturalnym jest, że w takich firmach więcej osób będzie chętnie pracować. Możliwość skorzystania z obiadu proponowanego przez catering dla firm powinna być jednak możliwością opcjonalną, bowiem niektórzy pracownicy ze względu na osobiste preferencje lub problemy dietetyczne wciąż będą woleli zaopatrywać się w lunch sami. Większość pracowników chętnie z niego korzysta, co potwierdza doświadczenie pracodawców oraz firm oferujących catering dla firm. Dzięki możliwości uzyskania dofinansowania na posiłek pracowniczy cena posiłku w pracy jest konkurencyjna wobec samodzielnego przygotowywania posiłków przez pracowników, a jest dla nich oszczędnością czasu i energii oraz wygodą. Jeśli więc wybierzemy ofertę cateringu dla firm, która jest smaczna, a także atrakcyjna dla pracownika, na pewno wpłynie to pozytywnie na współpracę.
Jaki catering dla firm wybrać?
Najlepiej taki, który najbardziej zadowoli naszych pracowników. Jeśli mamy możliwość skonsultowania z nimi tego wyboru, warto to zrobić, bowiem zadowolony pracownik będzie lepszym pracownikiem. Warto też uwzględnić potrzeby pracowników. Jeśli wykonują oni ciężką pracę fizyczną, musimy zapewnić posiłek o odpowiedniej kaloryczności. Ważne jest też wzięcie pod uwagę profilu pracownika. Młodzi ludzie chętniej skorzystają ze zdrowych, lekkich posiłków, a niektórzy pracownicy chętniej będą sobie cenić tradycyjną kuchnię, czyli kotlet, surówkę i ziemniaki. Niektóre firmy oferujące catering dla firm umożliwiają zakup posiłków próbnych – warto skorzystać z tej opcji przed podjęciem decyzji.